NFZ Narodowy Fundusz Zdrowia w Bydgoszczy Kujawsko-Pomorski Oddział Wojewódzki w Bydgoszczy
Komunikaty dla świadczeniodawców

Informacje dla świadczeniodawców

Komunikat dot: żywienia dojelitowego i pozajelitowego dla pacjentów przebywających w zakładach pielęgnacyjno-opiekuńczych/opiekuńczo-leczniczych

A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkę

Kujawsko-Pomorski Oddział Wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia przypomina obowiązujace zasady dotyczące kwalifikowania do żywienia dojelitowego i pozajelitowego oraz rozliczania tych świadczeń z zastosowaniem współczynnika korygujacego.
Zgodnie z przepisami Zarządzenia Nr 83/2011/DSOZ Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 16 listopada 2011 r. w sprawie określenia warunków zawierania i realizacji umów w rodzaju świadczenia pielęgnacyjne i opiekuńcze w ramach opieki długoterminowej z póz. zm. oraz stanowiskiem Centrali Narodowego Funduszu Zdrowia, kwalifikacja pacjenta do żywienia dojelitowego musi odbywać się w szpitalu lub poradni prowadzacej leczenie żywieniowe (dotyczy także pacjentów, którzy są w trakcie żywienia dojelitowego kompletną dietą przemysłową w warunkach domowych i zostali przyjęci do zakładu pielęgnacyjno-opiekunczego/opiekunczo-leczniczego). Kwalifikacja pacjenta do żywienia pozajelitowego odbywa się także w szpitalu. W szpitalu lub poradni wykonywane są niezbędne badania do postawienia diagnozy i ustalenia przyczyn stanu niedożywienia, jak również dokonuje się ustalenia składu diety przemysłowej indywidualnie dla każdego pacjenta. Po ustaleniu diagnozy w szpitalu, przyczyn stanu niedożywienia i zleceniu składu diety, co zostaje zapisane w karcie wypisowej ze szpitala, następuje kontynuacja podawania zleconego składu diety przemysłowej w zakładzie. Dieta pacjenta może być modyfikowana przez lekarza zatrudnionego w zakładzie pielęgnacyjno-opiekunczym/opiekunczo-leczniczym w oparciu o stan zdrowia pacjenta, wykonane badania i ewentualne konsultacje specjalistyczne oraz aktualną wiedzę medyczną lekarza. Stan kliniczny pacjenta musi być udokumentowany poprzez wpisy lekarza zakładu w dokumentacji pacjenta.

Zgodnie ze stanowiskiem Centrali Narodowego Funduszu Zdrowia koszt konsultacji pacjenta przebywającego w zakładzie i zakwalifikowania do leczenia dojelitowego kompletną dietą przemysłową z podaniem składu tej diety w oparciu o przeprowadzone badania diagnostyczne przez poradnię prowadzącą leczenie żywieniowe – stanowi koszt dla zakładu pielęgnacyjno-opiekunczego/opiekuńczo-leczniczego.

Skład diety i systematyczne wpisy lekarza w dokumentacji medycznej pacjenta żywionego dojelitowo dietą kompletnie przemysłową są istotne ze względów medycznych, ale także służą do oceny skuteczności leczenia i oceny zasadności wyższego finansowania świadczeń wynikającego z zastosowania odpowiedniego współczynnika korygujacego.

W związku z tym opis leczenia chorego, u którego wytworzono sztuczny dostęp do przewodu pokarmowego w celu podawania diety przemysłowej, musi być zawarty w dokumentacji medycznej pacjenta. Powyższe ustalenia nie wymagają dodatkowych wytycznych ze strony Funduszu, czy Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego.

Oddział Wojewódzki Funduszu z siedzibą w Bydgoszczy przypomina świadczeniodawcom posiadającym kontrakt z Funduszem na udzielanie świadczeń stacjonarnych w zakładzie pielęgnacyjno-opiekuńczym/opiekuńczo-leczniczym o obowiązku stosowania się do obowiązujących przepisów regulujących procedurę kwalifikacji pacjentów przebywających w zakładzie do żywienia dojelitowego i pozajelitowego.


W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Zamknij